Algemeen

Gezonde tussendoortjes

Gisteravond had ik informatie avond voor onze 3 jarige in huis. Schooljaar 2017-2018 mag hij naar groep 1. Er was dus al een informatie avond en de mogelijkheid je aanmeldformulier in te leveren. De meeste informatie wist ik nog wel van dochterlief die inmiddels in groep 2 zit, maar ook om betrokkenheid te tonen ben ik er naar toe gegaan. 

Gezonde school

Het stukje pauze en pauzehapje kwam ook aan bod. Er werd vertelt dat ze een gezonde school zijn en daarom wordt gekozen voor verantwoordelijk pauze hapjes.
Drinken mogen ze niet meenemen. De kinderen kunnen, alleen wanneer ze er zelf om vragen, wat water uit de kraan drinken. Er staan bekertjes en zo kunnen ze wat water nemen.
Bij speciale gelegenheden wordt er heus wel eens een koekje of ijsje uitgedeeld, maar verder draait het om een “gezonde school”.

Pauzehapje… gezond tussendoortje

De school geeft dan ook aan om fruit, groente of een boterham met gezond beleg mee te geven. Denk hierbij aan kaas of vleesbeleg. Ik vind dit prima. Kinderen hoeven immers geen snoepgoed of chocolade als tussendoortje te hebben. Maar toen… toen werd er gezegd ook geen koeken. Geen liga’s, sultana’s of iets soortgelijks. Goed, hier kan ik me nog een beetje in vinden, wamt je hebt tegenwoordig ook liga’s met chocolade.
Maar wat mij wel enorm verbaasde is dat de kinderen zelfs geen cracker (zonder beleg) of rijstwafels mogen meenemen. Dit valt bij de school onder de categorie koeken.

Zelf vind ik dit tussendoortjes die prima passen bij een gezond tussendoortjes. Maar ik houd me natuurlijk netjes aan de regel van school. En zo neemt dochterlief keurig een appel, banaan of boterham met kaas mee. Gelukkig vindt ze het lekker en mist ze de crackers niet die ze voorheen wel eens van mij mee kreeg. En ook de kleine man krijgt over een hele tijd, want ja in januari 2018 mag hij naar groep 1, een stukje fruit of gezonde boterham mee naar school.

Welke tussendoortjes geven jullie mee? Of welke regels zijn er op jullie school?

 

 

5 gedachten over “Gezonde tussendoortjes

  1. Bij ons zijn ze vanaf dit jaar begonnen met continu rooster. Hierbij hoort nu ook een ander voedingsbeleid. Met de pauze mogen de kinderen alleen groente of fruit meenemen (geen koeken, boterhammen, peperkoeken, rijstwafels, knijpfruitjes o.i.d.) In de middag wordt aan de ouders overgelaten wat een gezonde middagmaal is. De ene juf is hier heel streng op, de andere niet zo. Je mag natuurlijk geen chocolade meegeven, maar een boterham met pasta mag gelukkig wel (vlees en kaas zijn eigenlijk ook niet zo heel gezond hè) Paar weken geleden had ik havermoutcakjes gebakken (super verantwoord, zonder suiker etc) Maar er zat een heeeeel klein beetje pure chocolade bovenop (een mespunt zeg maar 😉 Toen de juf dit zag mocht het niet opgegeten worden en moest mijn kindje het doen met een stukje fruit tussen de middag (het havermoutcakeje was i.p.v. een boterham) Dat vind ik dus erg overdreven. Want een witte boterham met hagelsag is wel oké. Ik snap wel dat scholen nog heel erg aan het zoeken zijn (vooral met een continurooster) het is nog even een balans zoeken hè. Ze mogen hier wel drinken in een beker meenemen (maakt niet uit wat) maar wij geven altijd gewoon water mee en dat vinden de kinderen prima. Ze zijn wel blij als ze op woensdagmiddag vrij zijn en dan lekker een broodje knak of een vet worstenbroodje krijgen 😉 Want dat hoort er wat mij betreft net zo goed bij, af en toe eens iets ongezonds lekkers!

  2. Hier op school komt er echt van alles voorbij inclusief chocola. Het mag niet, maar wordt ook niet heel hard op gecontroleerd.
    Maar ik vind ze wel heel streng bij jullie

  3. Wij hebben ook een gezonde school, incl keurmerk. Wij hebben drie dagen in de week groente/fruitdag en dan moeten de kinderen een groente of fruit snack meenemen. Iets anders mogen ze niet op eten en dan word er gevraagd of iemand wat kan delen met degene die dus niks heeft. De andere twee dagen staan nu nog vrij maar volgend jaar willen ze daar nog een extra groentefruit dag bij pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.