Stamppot #Jammie

      2 Reacties op Stamppot #Jammie

Afgelopen week waren er behoorlijk wat koude dagen. En wat is het dan heerlijk om ’s avonds een lekkere stamppot te eten. Hier in huis eten we elke week wel minstens 1 keer stamppot.

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, aten we ook geregeld stamppot. Ik vind het ook passen bij  het winterse weer. Nu moet ik wel bekennen, dat ik ze zelf zelden maak. Vriendlief is grotendeels de kok in huis. Op mijn vrije dagen doe ik wel het voorbereidende werk, maar het koken, braden, stampen, dat neemt M. voor zijn rekening.

Welke stamppotten eten wij graag en geregeld:

Andijviestamppot. de aardappelen koken en dan de rauwe andijvie erdoorheen. Hierbij doen we nog een gebakken uitje en gebakken spekjes. Alles samen stampen en de stamppot is klaar. Vaak nog wat jus erbij en een stukje braadworst. Of nog beter, een eigen gemaakte gehaktbal erbij.IMG_2282

Zuurkoolschotel / stamppot. Van thuis uit heb ik geleerd de zuurkoolstamppot in de oven te doen. Je kookt de aardappelen en zuurkool en maakt er een stamppot van. Laagje voor laagje bouw je dit op in een ovenschaal. Je start met een laagje stamppot, laagje rookworst, laagje stamppot, laagje rookworst en afsluiten met een laagje stamppot. Bovenop een beetje paneermeel en kleine klontjes boter voor een een knapperig korstje. Je kan ook variëren om door de stamppot nog witte bonen of spekjes te doen.

Snijbonen stamppot. Ook weer heerlijk, en ook deze kun je met en zonder gebakken spekjes eten. Hier komen de spekjes er vaak doorheen, omdat M. het erg lekker vindt. Natuurlijk alleen minder voor de lijn al die gebakken. vette spekjes, maar maakt het wel zo lekker! Ook hier kan braadworst bij of een gemarineerde kipfilet.

Wortelstamppot. Deze eten we zonder gebakken spekjes 😉 Gewoon aardappelen koken, wortelen koken en een uitje erbij. Samen met wat jus en stukje vlees heb je een prima stamppot.

Deze vier stamppotten eten wij geregeld. Zelf vind ik boerenkool ook lekker. Helaas hier in huis vinden ze het minder lekker. IN mijn studententijd had ik een vriendinnetje die het ook lekker vind. We spraken dan ook geregeld af om dit samen te maken. Nu is het zo dat mijn schoonmoeder het wel eet. Ze belt me dan op en brengt me een bakje dat over is. Erg lief van haar.

IMG_1886

Wat vinden jullie van stamppot en welke eten jullie?

2 thoughts on “Stamppot #Jammie

  1. marjons Auteur bericht

    Ja ik vind boerenkool lekker! maar vriendlief en de kinderen helaas niet…. Banaan bij de zuurkool? Nog nooit van gehoord. Wel appel, dat hebben wij wel eens gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *